源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

Sohlbergplassen Viewpoint / Carl-Viggo Hølmebakk [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2013-9-30 19:21:42 |显示全部楼层
自然景观
按成果: 完成展示 
按国家: 欧洲国家 » 挪威
按时间: 2012 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 12:09 编辑

森林观景台设计 挪威 (9).jpg

Sohlbergplassen Viewpoint / Carl-ViggoHølmebakk

景观 建筑观景台 山体建筑 悬挑 混凝土 挪威 Carl-Viggo Hølmebakk


挪威画家Harald Sohlberg(1869-1935)在达纳山区呆了几年后,画出名作Winter Nightin
theMountains,而今天介绍的观景台,与画中风景的观测视点极为接近。

群山之中,松林密布,一片面向绝美山湖景色的坡上,这个弯曲的混凝土观景台优美的躲
开了场地上任何一颗树,在森林中如艺术品般轻盈漂浮自由蔓延。这个平台没有伤害场地
上的树木和树木的根,以及坡上的地形。考虑到冬季的大雪重量而采用了混凝土结构,地
面上的开洞可以漏走雨水,透过阳光。基础打桩穿越冻土层,深达地下2.5米。


The Norwegian painter Harald Sohlberg(1869-1935) stayed in the Rondane mountain
areafor several years to do studies for his most famous work, Winter Night in the
Mountains.The motif was a summation of sketches from several standpoints. The most
recognisableposition was close to where the viewpoint platform is built today.

The dark silhouette of pine trees in theforeground is a significant quality of the
painting,framing the almost luminescent winter landscape. Also today the site has a
certaindynamic quality, between the densely growing pine trees on the hill side andthe
distantmountains. This relation became the starting point for the geometry and the
structureof the platform.


Several tests were executed by placing a ladderup against the tree trunks, trying to find
thebest views and interesting spaces between the trees. After the trees and
topographywere digitally registered, the form of the platform could be defined precisely
insuch a way that no trees had to be cut. It was also crucial to find afoundation system
thatwould not destroy any roots. The ground in the area was frost-free at 2.7meters -
anytraditional foundation would imply substantial excavation, and cut down of mostof
thetrees.

In early stages of the project, the platformhad a somewhat flexible construction made in
steel.The pillars would have "snowshoes" resting on the ground, allowingthe structure
tomove along with the frost heave. Load tests on a 3D-model were done by the
structuralengineer, and showed that the curved beams would collapse when strained
bysnow and movements in the ground. The structure was then changed to concrete,
anda torsion stiff connection between the curved beams and the floor plane couldbe
established.


The beam along the periphery of the platformalso works as a railing. The beam rests
onthin steel core pillars, drilled to rock, some places more than 12 meters belowthe
ground.The rectangular openings in the floor allow rain and sunlight to get down tothe
terrain.A staircase leads to the space underneath the platform and further down thehill
tothe lake.


The floor has a hardly noticeable tilt outwards(0.3 meters) giving a slight feeling of
beingpulled towards the view. The movement between the pine trees, from the road
towardsthe beautiful mountain motif, became an architectural answer to the artist's
interpretation- already evident in the painting.


MORE:  Carl-Viggo Hølmebakk

http://www.holmebakk.no/




更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部