源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

2012ASLA专业奖 通用设计荣誉奖 亚利桑那州大学理工院 [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2013-9-29 08:10:02 |显示全部楼层
院校区景观
按成果: 完成展示 奖项获得 
按类别:  大学园区 
按国家: 美洲国家 » 美国
按时间: 2012 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 12:06 编辑

亚利桑那州大学理工院 (11).jpg

2012ASLA专业奖通用设计荣誉奖 亚利桑那州大学理工院

景观 邻里尺度大学校园 微气候 沙漠景观 耐旱景观 雨水收集利用 美国亚利桑那州立大学理工院 Ten Eyck Landscape Architects


新校园新建筑十分合理,并不循规蹈矩,而如沙漠般自由奔放。校园内大规模的种植让人
们在白天行走也十分舒适。这些迷人的树给了校园色彩还有振奋。
2012年专业奖评审委员会


亚利桑那州立大学理工院占地21亩,包含5个建筑群。景观设计师的目标是将位于沙漠中
的前空军基地变成绿树成荫的校园。可渗水的主干道收集珍贵的雨水用做中水,建立于自
然的深度关系。


这个新校区与现有校园融于一体,同时一扫前空军基地的压抑氛围,并用可持续性战略在
一年降水只有7”的索诺兰沙漠地区打造出绿色校园。最后形成的新的,高性能,高利用水
的原生景观让人心旷神怡。遮荫树木与花岗岩道路结合使用减少热岛效应,道路也有一部
分使用混凝土,满足车行和紧急情况下的学校交通要求。买来的沙漠乔木,小灌木,仙人
掌被妥当的布置,利用雨水收集,直流满足灌溉需求。道路采用可渗水式减少雨水径流冲
刷流失。


建筑内的庭院充分利用建筑形成的微气候。并在科学与技术教学楼庭院中创建出河流峡谷
的风貌。行政楼之间的人行通道案子覆盖攀缘植物的棚架。

这里是一个可持续性发展的高敏性环境。军事基地原有的沥青地面,混凝土道牙,河石地
面都被重新利用与室外空间和停车区,比如混凝土路缘石改造成了座椅,河石被用来做成
挡土墙。这里的植物种类增多,野生动物也多了起来。耐旱的本土植物创建了一个舒适凉
爽的环境,有利于人们在户外社交活动。健全的雨水收集和利用机制。

在如此缺水之地,极致的利用雨水,创造出怡人的沙漠绿洲校园,使得学校的人数不断增
加。越来越多的学生被吸引过来。景观改变了这个校园,让它生机勃勃。学校也计划在扩
大招生,并在未来的其它规划中将景观列为重要的要素,以指导发展。


The Arizona State University (ASU) PolytechnicAcademic Campus project consists of
21acres of site work in association with five new classroom buildingcomplexes.  The
goalwas to transform the barren site of the former Air Force base into a thriving
SonoranDesert campus for learning.  A major large asphalt street that formerlyflooded
duringrains was transformed into a permeable, water harvesting arroyo adjacent to new
campusmalls and courtyards, giving students and faculty a daily connection to nature
andeach other while celebrating the path of precious, ephemeral rain water oncampus.


Design Context/ Design and Execution

Our interdisciplinary design team workedtogether with our client to seamlessly meld the
newproject with the existing campus and with each others’ scopes of work. ASU had
struggledattracting students to this campus in part because of the oppressive over-
pavedambience of the former air force base. The goal was to transform the perception
andfeel of the campus with this major new project. Our team reviewed the campus
masterplan which had a decidedly Ivy League approach to the campus design and
developeda new master plan strategy for the project. We reinvented what a campus
couldbe in the unique region of the Sonoran desert which only receives 7” ofrainfall a
year.

Inspired by our client’s need for storm watersolutions and the Sonoran Desert’s
arroyos,the design of the desert mall allows campus drainage to meander through a
new,high performance, water cleansing native landscape adjacent to new major east
westpedestrian circulation through the campus. Stabilized decomposed granite
walkwaysin combination with desert shade trees help to reduce the urban heat island
effectwhile the judicious use of textured concrete paving ensures ADA accessibilityand
properemergency access required for a campus setting. Salvaged desert trees and
smallnative shrubs, cacti and seed were used to create the arroyo habitat. During a
rainevent the arroyo captures and slows the storm water providing supplemental deep
wateringto the vegetation while lessening the effect of run-off to downstream offsite
propertiesby retaining water within this historically troublesome, flood prone area. The
desertmall is the heart and identity of the Polytechnic campus and will eventually be
repeatedon the north end of the campus core to replace yet another asphalt road with
similarimpervious and flooding challenges.


Each individual building courtyard is designedto relate to the schools program housed
withinand to take advantage of the microclimates created by the buildings. The
MorrisonSchool of Agribusiness courtyard includes a series of irrigation canals that
feedan orchard court recalling the agricultural heritage and irrigation of the EastValley.
TheSchool of Science and Technology courtyard is shaped by a living wall plantedwith
nativevegetation adjacent to an irrigation seep, creating a periodic water eventsimilar
tothose found in Arizona canyons. In addition, outdoor classrooms are designedinto
thespace. Shaped by an amphitheater built from recycled sidewalks, the Education
Humanitiesand Art courtyard includes a lawn gathering space to view performances.
Thebackdrop to the amphitheater is freestanding gabion wall filled with theabundance
ofexisting river rock from the site. Serving as a pedestrian link betweenadministrative
offices,the Wanner Sutton canal courtyard transports students through a shade
structuretunnel that will soon be covered with vines. The courtyard exhibits native
ripariantrees and vegetation made possible by the collection and retention of storm
watercollected from the adjacent buildings.


Environmental Sensitivity and Sustainability

Situated on the former Williams Air Force Base,the existing conditions consisted of
acresof asphalt, extensive concrete sidewalks and expanses of river rock covered
ground.These materials were re-used for new outdoor spaces and parking areas.
Harvestedconcrete paving was transformed into campus seating elements and
retainingwalls throughout the project. Existing river rock was used in gabions to
constructboth freestanding and retaining walls to create another layer of enclosure to
thecourtyards.


The project increased biomass, permeability andurban wildlife for the campus. Drought
tolerantnative plants were woven together with judicious hardscape to create
comfortable,cooler spaces throughout to encourage social interaction and human
comfort.The landscape nourished by storm water also provides habitat for desert fauna
thatvisit the site. A state of the art drip irrigation system was used to allowmany of the
zonesto eventually be turned off completely of water.


Design Value to Client and Other Designers

Our budget for the 21 acre project forlandscape architecture was 5 million including
demolitionand utilities. Using this very modest per acre budget we created new student
malls,courtyards and gardens while transforming storm water problems into an
underlyingconcept for the entire project site design uniquely suited for our region.
Somemight say ‘why is storm water important when you get rain so infrequently?’ Our
responseis that it is even more important because the path of ephemeral water in the
desert— the arroyo — is the sustaining life force of the desert and urban dwellersthat
callit their home. Economically the value for our client ASU is that we wiselystretched
theirdollars for maximum impact. Since the project was completed enrollment at the
campushas increased by 20 percent as more students seek out this desert learning
oasis.


Rich Stanley, Senior Vice President &University Planner for ASU said “The landscape
designand the new buildings have transformed a campus that struggled to escape its
imageas a former air force base into a place recognized as great emerging university
campusthat is as attractive and innovative as the polytechnic innovation programs
offered.The combination of the environment and the programs have allowed
substantialenrollment growth and the initiation of a new student residential program.
ThePolytechnic landscape theme is now referenced as a goal for some of our new
projects.The campus planning at Lake Havasu City and in downtown Chandler have
bothused the Polytechnic Campus to help guide the landscape plans.”   



VIA:ASLA



更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部