源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

2012ASLA专业奖 通用设计荣誉奖 [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2013-9-29 07:43:29 |显示全部楼层
自然景观
按成果: 完成展示 奖项获得 
按国家: 美洲国家 » 美国
按时间: 2012 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 12:02 编辑

沙漠植物园设计 美国 (2).jpg

2012ASLA专业奖通用设计荣誉奖

景观 邻里尺度沙漠植物园 生态可持续 美国加州 Sunnylands Center & GardensThe Office of James Burnett


关于植物,及其质感与色彩表现出的壮丽。植物得到真正的展示。苍翠与葱郁的植物让人
感到精彩万分
2012年专业奖评审委员会


Sunnylands中心与花园是一个15英亩的沙漠植物园,景观师在这里造就了Sonoran沙漠景观,并展示出西南旱区景观新生态美学。

Sunnylands中心与花园是加州占地200英亩的高尔夫胜地幻象山庄扩建项目,因为这个项
目位于沙漠之中,因此可持续性发展非常重要。设计团队与客户达成一致,这里中心花园
将为未来的最先端的可持续发展而努力。

这个已经获得LEED金牌认证的项目,选择了最适合沙漠生长的植物,采用高效率毛细灌
溉系统,运用了100%暴雨保水,地热井,光伏电池阵列和绿色废物回收等等可持续新策
略。最后只需损耗20%的配水量,提前5年执行再生水的规范和要求。

设计师与业主紧密合作,通过中心流畅的几何构图,让其转换得自由流动,与自然和谐的
融为一体。植物如同绘画般布置在场地,每棵树的位置都是深思熟虑,提供必要的遮荫。
林下密集的地被有各种植物:芦荟,龙舌兰,仙人掌等等,他们斑驳多样的色彩和质地成
为大地上绘画的笔触。


人们经由一条大道进入植物园,把车停在中心小树林里的停车场中。这里紧靠植物园中心
建筑。建筑师与景观师齐心协力,将远处山脉的美景框入园内。建筑西侧的露台和咖啡厅
临着清爽的喷泉,水面上倒映着沙漠辽远的天空,徐徐的水声舒缓而动听,这里的温度也
更为凉爽。

建筑后面有一个主要的圆形草坪,围绕这个草坪布置了一些列颇具特色的小花园,其中有
风度的沙漠植物和冥想迷宫。人们沿着路慢慢游走可以见识到沙漠植物那让人惊叹的多姿
多彩。

一年的时间内,场地上53000株适合状态的本地植物被采购,种植,各就各位。这个值得
纪念的过程被记录下来,放入植物园中心建筑进行展示。

这个传统的沙漠植物园与以往异国情调的棕榈树景观不同,新景观节水节肥,是一个建立
在生态认知基础上,挑战现状环境的生态景观。


Sunnylands Center & Gardens in RanchoMirage, California is an extension of the 200-
acredesert retreat of Walter and Leonore Annenberg. The Annenbergs commissioned
theCalifornia modernist architect A. Quincy Jones to design their estate in thedesert in
1963.In 2006, the Annenberg Foundation commissioned the landscape architect to
developa garden for the interpretive center.

Because of its location in the desert,sustainability figured prominently into discussions
aboutthe nature of the project. Originally conceived as an extension of thelandscape
ofthe Estate, the design team and the client agreed that the Center and Gardenswould
reflectthe next Century implement the most advanced efforts in sustainability.

In addition to the selection ofregionally-appropriate plants, the project features
restoreddesert habitat, high-efficiency capillary irrigation system, soil moisture
monitoring,100 percent on-site storm water retention, geothermal wells, a significant
photovoltaicarray and an on-site green waste recycling program. The project has
receivedLEED Gold Certification and uses approximately 20 percent of its water
allocationfrom the Coachella Valley Water District. The project also proactively meets
thespecifications and requirements for the use of reclaimed water five years aheadof
theimplementation of Rancho Mirage’s citywide initiative.

Working closely with owner, the landscapearchitect developed a scheme that begins as
anorderly, geometric composition adjacent to the Center and becomes progressively
morefree flowing as it moves to the desert meadows. The landscape architectsculpted
theearth and used plants in a painterly fashion across the 15 acre site. Treeswere
carefullypositioned throughout the site to ensure that ample shade was provided and
greatcare was given to the visual composition of understory plantings. Plantingswere
designed“in mass” much like one experiences a large nursery. Therefore, dozens of
aloe,agave and barrel cactus were used to great large sweeps of color and texture.

A generous entry drive meanders through aseries of rich, undulating desert plantings
beforedelivering visitors to a formal entry court anchored by specimen Sweet Acacia.
Afterdropping of their passengers, guests park their vehicles in a carefullylandscaped
parkingcourt created by a grove of Hybrid Mesquite trees.

In collaboration with the architect, thebuilding was carefully sited to frame panoramic
viewsof the mountains beyond from the Center’s main entry and lobby. Guests explore
avariety of interactive exhibits including those that address the design and construction
ofthe gardens developed as a collaboration between the Client, the landscape
architect,the horticulturist and the exhibit designer.

A continuous terrace across the west side ofthe building extends the Center’s café to
thelandscape and accommodates special events. Twin stainless steel fountainswithin
theterraces complements the crisp architectural composition, mirror the expansive
desertsky, lower the ambient temperature and create the soothing sound of moving
water.

Sized specifically to support special eventsrequired for programming, a circular lawn is
thecentral organizing feature of the rear garden. Framed by a double row of‘Desert
Museum’Palo Verdes, its perimeter walk connects guests to a series of private gardens
thatfeature quite seating nooks, rich desert plantings and a labyrinth forcontemplation.
Pathsfrom the rear garden lead visitors through a rich and varied botanicalcollection of
desertplants that passes through the front garden, along the perimeter of the restored
habitatand back to the Center.

The landscape architect’s responsibilitiesincluded leading a one-year procurement
processto select approximately 53,000 plants for the site. The team established
exactingstandards for contract grown material. The Foundation also implemented time-
lapsecameras on the site to document the extensive efforts required to realize the
landscape,which will be incorporated in the educational exhibits inside the Center.

Developed in close collaboration with thedesign team the landscape architect created a
gardenthat celebrates the legacy of the Annenbergs while remaining sensitive to the
delicatebalance of life in the Sonoran desert. By creating an alternative to the
traditionalPalm Springs landscape that relies on heavy water use, chemical fertilizers
andexotic plants, the landscape architect has created a garden that challenges the
statusquo and raises awareness of ecological issues in this imperiled ecosystem.


VIA:ASLA

http://www.asla.org   



更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部