源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

大隐隐于市,伦敦NEO Bankside景观 [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2012-11-16 09:08:25 |显示全部楼层
办公区景观
按成果: 完成展示 
按类别: 其他 
按国家: 欧洲国家 » 英国
按时间: 2012 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 11:18 编辑

大隐隐于市,伦敦NEO Bankside景观 (3).jpg

NEO Bankside / Gillespies

关键词:景观 场所尺度住宅区景观 城市花园 屋顶花园 本土植物 生物多样化 雨水管理 英国伦敦 开放宁静 Gillespies


这个位于伦敦豪华公寓的园林景观设计屡获殊荣。其创作的灵感来自于大自然,内部

丰富有趣的景观与公寓交相辉映,达到柔美自然同精美建筑及现代设计的完美平衡。


这座优雅宁静的花园毗邻泰特美术馆,白天向公众开放,为大家提供一个安全私密的

宁静场所。设计师StephenRichards充分认识到外部空间对改善城市生活质量的作

用,在城市中心创作出了一片全新的绿色空间。这里有自然的林地---桦木林和桤木

林。林地里种植着各种各样的原生植物,还额外的提供了蜂箱和鸟笼,鼓励物种多样

性,让蜜蜂帮忙授粉,保障植物物种繁衍。此外果树园和药草园让居民参与管理花

园,并享受药草的芬芳。树林提供阴影,成为屏障。内部多样化的空间和种植为居民

带来闹中取静的安然生活。


景观设计师研究建筑形成的阴影,还有风向,巧妙的配置植物,让花园形成四季皆可

观的美丽场所。这个公共的宁静居民花园在公共与私人的界限之间立足于一个完美的

点。景观设计一开始就介入其中,成为不可缺少的融合剂。


花园中共有四栋年代和风格迥异的建筑,其中包括城市救济院。所有的停车空间都被

安排在地下,因此这个花园是一个屋顶花园。设计的挑战之一就是土壤深度,种植面

积,树木配置还有灌溉系统等等软质景观综合问题。庭院内的原生植物将成为植物银

行,他们的种子将繁衍出更多的原生植物,这里充分鼓励多样性和野生动物生活空

间,采用雨水收集和灌溉。美丽的植物景观提供了舒适的微气候还有温馨的空间。这

个景观具有基于本地化,针对气候进行生物多样化的理念。


Gillespies creates award-winning landscapeinspired by nature

at London’s NEO Bankside


Paralleling the opening of London’s luxuryNEO Bankside development next to the Tate

Modern is the unveiling of a newcity-centre green landscape.


At NEO Bankside, Gillespies has created aseries of richly-detailed garden spaces

around the footprint of the apartmentpavilions, designed by architects RSHP. The final

landscape features soft planting inspiredby native woodlands, balancing beautifully

with the contemporary lines of thebuildings.  Unusually in the heart of acity, the outdoor

spaces offer NEO Bankside’s residentsopportunities to engage with nature, and

create a new micro-ecological environmentin this established urban setting.


The elegant and peaceful landscaped gardensintegrate NEO Bankside with the

neighbouring Tate Modern and itssurroundings, and provide public access during the

day as well as a secure, privateenvironment for residents to enjoy.


Stephen Richards, Partner at Gillespies wholed the landscape design comments:

Greaterawareness of the value of nature in cities, and the benefits it brings to our

quality of life has led to a new approachto exterior space design for city-centre

residential schemes.


At NEO Bankside, Gillespies has designed aseries of innovative green spaces that

spearhead this movement.  The completed designs take cues from naturalwoodlands

and glades, and transpose them to the city.The layout contains large tracts of native

plants set within groves of alder and birchtrees, providing  a ‘bank’ of flowers,seeds

and nesting material that will encourage arange of wildlife to the space.  Beehives

have also been installed, enablingpollination of the plants and helping to safeguard this

threatened species.


An orchard of fruiting trees and a herbgarden give residents access to produce,

encouraging active participation in themanagement of the gardens. The colour and

fragrance of the herb garden adds tosensory delight of the garden areas.


Large forest trees shading cool lawns giveresidents peaceful spaces in which to

withdraw from the world outside. With itsdiverse and rich range of planting, NEO

Bankside’s outdoor spaces uplift thesenses, and give residents an opportunity to rest,

recreate and retreat from city life.”


Designing the outdoor spaces to fullpotential

As with any development in the heart of acity, outdoor space was restricted, but the

Gillespies team sought to ensure that NEOBankside’s exterior spaces reached their

full potential.  Stephen Richards comments:


Workingwithin the plan for NEO Bankside developed by architects RSHP, we were

able to create visually stimulating spacesbetween and beneath the buildings as well

creating an overall sense that NEO Banksideis floating on a cloud of trees.


We studied the mix and composition of eachspace carefully.  We responded to the

challenges created by the particulararrangement of the tall buildings in terms of wind,

light and shade in order to ensure that theoutdoor spaces have visual-interest

throughout the year.


We are delighted that the completed designensures NEO Bankside’s residents will

enjoy quiet seclusion in their own privategardens, while members of the public passing

through can also enjoy the wider landscape.”


A unique division between public andprivate space

A significant offer from this project tothe wider community is the public permeability

through the centre of NEO Bankside.  This creates a generous permeable publicrealm,

with landscaped groves defining two clearpublic routes through the site which extend

the existing landscape from the riversidegardens outside Tate Modern through to

Southwark Street.


Gillespies’ landscape design was developedto provide optimum private residents’

gardens, while separating them distinctlyfrom the public routes. An innovative

landscape strategy was introduced from theoutset to define the threshold between

private and publically-accessible spaces.


This definition has been achieved throughthe use of richly-planted berms, pebble-lined

moats, stone-lined cuttings and narrowwalkways that combine to create a strong sense

of identity for the site. The long plantedberms are a recurring signature that channel

North/ South movement and act as a thresholdbetween private and public space,

dissected by a network of residents’pathways. The berms also complement Tate

Modern’s landscape, binding this site intoits wider context.


Landscape design was integral from thestart

From the outset of the project, NEOBankside’s developers and design team sought to

place the apartment pavilions within arichly landscaped environment, blending private

garden spaces with tree-lined linear groveswhich form the boundary to a new public

realm. The designers from Gillespies werebrought on board from the early stage,

enabling the best possible final outcome.


Distinctive setting and unique planningconsiderations

NEO Bankside’s four spectacular apartmentpavilions are nestled between

neighbouring buildings of various ages andstyles, including characterful listed Victorian

almshouses. This setting meant Gillespies had to design within unique planning

considerations. For example, limitationshad to be placed on the size of oak trees

along the edge of NEO Bankside interfacingwith the Victorian Alms Houses in order to

filter views.  The whole landscape sits on top of a basementcar park, and one of the

challenges for the Gillespies team was howto allow for sufficient soil for trees and

planted areas.  A solution was achieved by the design of afolded structural slab that

supports the entire landscape above, aswell as specialist irrigation systems for the

plants.


Sustainability and environmentalconsiderations

Gillespies’ designers placed great importanceon selecting the most appropriate

materials for NEO Bankside’s landscapes inrespect to the environment, place-making

and long-term performance. Gillespiesspecified all elements as suitable for the

context, to limit impact on theenvironment, and where relevant, to be robust and

tolerant enough for the stresses of apublic environment over a long period of time.

Working with planting specialists GrowthIndustry, Gillespies included large tracts of

native plants into the design, set withingroves of trees to provide a ‘bank’ of flowers,

seeds and nesting material to encouragebiodiversity and a range of wildlife to the

space.


Rainwater harvesting for irrigation

Working with Hoare Lea engineers, thescheme evolved to ensure capacity for

rainwater harvesting was a central tenet ofthe basement design and construction.

Water retention boards (reservoirs) werelaid over the structural slab - this technology

provides a reserve of water to maintainsoil saturation and consequently limits the

amount of irrigation water required.  This reserve of water supplements theplanting

irrigation system, and limits the demandson mains water use.


Planting and biodiversity

The planting concepts and final details arecentral to the overall landscape design for

NEO Bankside. The planting softens thebuilt environment, humanises the space and

mitigates the local microclimate to createcomfortable, welcoming spaces. It also

provides a seasonal sense of time and placeto enrich urban life.  Most of the plants

used at NEO Bankside are native in originand are carefully suited to the microclimate

of the site. BREEAM guidelines andbiodiversity were a major driver for the selection of

appropriate plant species.


Here’s some moreinformation from the Gillespies:

About Gillespies
www.gillespies.co.uk
Gillespies is a leading firm of landscape architects, masterplanners, urbandesigners
and landscape planners, with a reputation for applying creative design thatenhances
the built environment. Gillespies’ implemented projects include designs forresidential
and commercial developments, parks, leisure, educational and healthcare
developments, major infrastructure, and high-profile public realm and urbandesign
schemes, in the UK and throughout the world.


About NEO Bankside
This world-class development, in an unrivalled location beside Tate Modern onthe
South Bank of the Thames, offers 217 stunning luxury apartments and penthousesin
four striking glass pavilions rising into the skyline, with views towards StPaul’s
Cathedral and the River Thames. NEO Bankside is a joint venture developed byNative
Land and Grosvenor.


来自:

http://www.gillespies.co.uk/



更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部