源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

住宅设计荣誉奖:Carnegie Hill House [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2012-11-3 09:39:54 |显示全部楼层
庭院景观
按成果: 完成展示 
按国家: 美洲国家 » 美国
按时间: 2011 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 10:55 编辑

住宅屋顶花园 (4).jpg

2011ASLA专业奖{4}住宅设计荣誉奖:CarnegieHill House

关键词:景观 2011ASLA 住宅 花园屋顶花园 场地 城市 纽约 麦哈顿 本地植物 Nelson Byrd Woltz LandscapeArchitects


纽约,全球最大的城市。纽约市的Carnegie Hill区,也就是卡内基山区,位于麦哈顿的上城东侧,南起86街,北至110街,东起Lexington大道,西至中央公园。这里优雅,迷人,古典又现代,拥有诸多戏院。建筑多为联体别墅,深处繁华之中却又远离喧嚣,加上比邻中央公园,真的算得上是纽约一块独特的区域。这次介绍的项目便位于这个区域之中,且离中央公园只有两个小街道。


“多么美丽的家园。植被茂密,却又恰到好处。繁密之间仍有大片开放空间。体现了精湛的细节和工艺,尤其是生长着超多植物的柚木墙。”

2011年专业设计奖项评委会


项目简介

这个房子有四个花园,这里是全家人的避难所,年轻的父母希望自己的孩子在这里学到关于昆虫和鸟类的知识。巢,是这里的比喻。这里能感受四季,认识各种物种并了解他们。是城市环境中的原生植物绿洲,让人身临其境的体验关于自然的一切:水,动物栖息地,植物。那些细节:花盆,道路,家具都无一不协调统一。


项目介绍

住宅以“巢”为主题。这里主要为了业主育儿有一个优美的环境,同时让孩子认识黑头山雀,流莺等等各种鸟类。虽然位于城市人口密集区域,但是通过一系列亲密尺度的梯台营造了舒适的空间,空间中也对材料,植物,尺度,细节进行了整体考虑。这片区域也是室内和城市空间的宝藏。底层的平台位于荫凉下,中层的儿童“学习”平台也拥有遮荫,顶层相连的两个平台则暴露在烈日和狂风中,植物丰富的季相反映着四季变迁并充当天然的空调庇护这住宅这里的人们。


一楼的院子房子主要起居空间的延伸,这里满是葱郁的绿色。植物的阴影落在地面上,墙面上趴着常春藤。一排银杏树将空间分成两个部分,加深了景深。铺装轻轻深入尽头,停在循环式壁泉前。旁边是超大的刺槐木支撑的编织一直,就像一个鸟巢一样,坐拥在苍翠的鸵鸟蕨和夫人蕨灯蕨类植物当中。这些植物在施工前就有了,施工时被转移,施工完成后在重新栽植回现场。

  

给孩子们的平台是一个亲密的,可以安全的发挥创意的花园。柚木条的垂直墙遮蔽附近住宅视线,同时固定在上面的大黑板与其它固定在墙上的植物形成有趣的对比。这里的常绿多年生植物让空间充满活力。铁护栏让孩子可以安全的看到地面的活动。最上层的花园,围着柚木制成的保护栏,这也是屋顶花园的形象工程之一。有些柚木条稍微向内凹陷,这些不同造型的柚木条形成迷人的光影,最上面的屋顶花园有两层,通过一个节点优美的楼梯相连,楼梯扶手是柚木的,用钢缆做保护线,踏步则是青石板。柚木保护栏有着滑动面板,打开之后可以看见附近教堂的尖顶,这使得屋顶花园的空间感瞬间改变。夏日请曾,闭合的柚木栏板为花园带着遮阴。沿露台北侧设置了绿色的植物屏障。从稍低一层的屋顶花园上到上一层,就会越过柚木栏板看见露台和整个城市空间连在一起,就像接壤般,屋顶花园的青石板通往教堂的石屋顶。墙上的多层次种植让空间更为丰富,西侧的桦树挡住西晒,喜阳的草甸草生机勃勃。繁茂的自然子午与精致的柚木围栏形成鲜明对比,这是中央公园附近一个有着丰富感官体验的花园。


What awonderful home for a family. It’s astonishing how much vegetation they packedin there, yet it doesn’t feel at all as if there is too much and there is stilla lot of open space. The detailing and craftsmanship are exquisite,particularly the vertical wall where they managed to get things to grow and theteak screens. ”

2011Professional Awards Jury


By Nelson Byrd Woltz Landscape Architects,Charlottesville, VA

Project Statement

Four gardens created in a constricted urbancontext provide a sanctuary to parents raising their children, pollinators andbirds raising their young. This analogy to the ‘nest’ provides an immersivelearning experience in predominantly native plants connecting the owner to fourseasons and an awareness of other species and their needs in an urbanenvironment: water, habitat, and forage. Details in planters, paving, andfurnishings draw inspiration from woven assemblage to reinforce this analogy ofstewardship.


Project Narrative

Carnegie Hill House is a contemporaryManhattan townhouse re-imagined as a nest: a respite for the owners raisingyoung children and a habitat for migratory songbirds—the house wren, theblack-capped chickadee, the prothonotary warbler—seeking sustenance and refugein the urban environment.


The resulting project is a slice ofwoodland within a dense urban grid, achieved through a series of intimateoutdoor terraced living spaces unified by material, planting, scale and detail.The design builds on the assets of the existing confined terraces by definingoccupiable spaces that expand the domestic realm through interior-exteriormaterial and spatial reciprocity. The identities of the outdoor spaces areinformed by their sectional relationship to the townhouse and to the urbanenvironment. The planting plan reflects a range of microclimates, from a shadedground floor terrace, a sheltered children’s ‘teaching’ terrace on the middle floor,and two adjoining terraces on the top floors that are exposed to harsh sunlightand wind. The annual life cycles of the plants create a dynamic environmentyear-round, and introduce seasonally conditioned places of play and repose forboth child and adult.  Located two blocksfrom Central Park, the terraced gardens at Carnegie Hill House echo theecological territory of the park and become a node within the urban ecologicalnetwork of New York City.


The ground floor terrace is a lush,five-sided green cube that admits light from above and creates a rich andserene extension of the house’s primary living space. Plants indigenous to thewoodland understory thrive in the shaded garden floor, while boston ivy climbsup the garden walls and envelopes the space. A line of sentry Gingko treescreates a screen between inside and out, which adds spatial depth, and frames atwo-part composition as viewed from inside the house. On one side of the gardendiptych, orthogonal pavers carry the interior paving material into the gardenand lead to a re-circulating marble fountain that celebrates sound and movementand enhances the immersive experience of the garden while simultaneouslyproviding water for birds and insects. On the other side, a literal nest iscreated for the family: black locust sleepers lead to an oversized woven chairthat sits low to the ground, surrounded by verdant leucothoe, ostrich ferns,and lady ferns—plants that were discovered on-site during an initial sitevisit, stored during construction, and replanted.


The children’s terrace is an intimate nookfor safe, creative play, providing prospect and refuge. A teak slat screenprovides privacy for the adjacent residence, and clutches a large slatechalkboard that presents an opportunity for whimsical interaction with naturalmaterial. Teak planters opposite the screen reflect its textural grain andenclose the space. A planting of evergreens and perennials creates a dynamiccomposition and serves as the children’s first garden. A visually porous ironguard rail at the outermost edge of the terrace allows the children to safelyobserve activity in the ground floor garden below, and gives a bird’s vantagepoint from the canopy of the Ginkgo trees.


The upper garden terraces are perched atopthe townhouse. Forestry Stewardship Council Certified teak screening is theprimary strategy for both defining space and managing the relationship betweenthese garden terraces and their urban surroundings. The design of the teakscreens—the result of a close collaboration between the designer and thecraftsman—takes figurative cues from the function and qualities of birds’nests. Careful stacking and spacing of teak slats and the subtle andintermittent articulation in the face of the teak imitate the woven quality ofa bird’s nest and create interplay of light and shadow. Whenever possiblethroughout the project, existing materials were refreshed and reused. Afloating staircase provides passage between the upper terraces. The existingsteel stringers were preserved and given new life with the addition of a teakhandrail, stainless steel cables, and bluestone treads.


On the roof terraces, the teak screen wallschoreograph the experiential relationship between a calm domestic environmentand its dense and active urban surroundings. Along the east wall of the 6thfloor terrace, a sliding panel opens to frame the adjacent church spire in astriking compression of space and scale.

On sunny summer mornings, the sliding panelcloses to provide much-needed shade.

The screen wall along the north side ofthis terrace thickens to embrace a green wall, editing out the buildings beyondand defining a private enclosure scaled to the terrace. Rather than conceivedof as an ecological panacea, the greenwall is both artwork and an opportunityfor research. The designer and contractor engaged in a trial and error periodto determine how best to establish the greenwall plants; much like a framedpainting, Athyrium, Gualtheria, and Iberis create compositional unity. At thebase of the greenwall is a sandbox: another nest within which children play.Because the greenwall is located above the children’s sandbox, special care wastaken to choose non-toxic plants, in addition to edibles such as basil,rosemary, sage and thyme, and strawberries.


The teak screens continue along the roofterrace and bind the entire space, opening the views to the visually activesurroundings. The church spire reappears here: the upper terrace is oriented towardsthe church, using it as a foreground of a larger, borrowed, urban landscape.This surrounding context is pulled into the terrace through bluestone pavingscaled and oriented to mimic the slate roof pattern of the church roof. Theteak screen walls from the floor below morph into planters, and are extrudedfrom the wall plane to create multiple levels of immersive planting. Riverbirch trees provide screening and afternoon shade along the terrace’s westernedge, and sun-loving meadow grasses and perennials work together to visuallyfilter the urban context and reinforce a sense of enclosure.


The contrast between the lush planting andrefined teak nest enriches the sensory experience and the plantings provide ahorticultural echo of the planting of nearby Central Park.

ALL Images © Nelson Byrd Woltz LandscapeArchitects & Eric Piasecki


http://www.asla.org


更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部