源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

白墙木地,方圆蓝天 -- 葡萄牙科英布拉住宅改建 [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2015-8-16 22:02:04 |显示全部楼层
家居设计
按成果: 完成展示 
按风格: 现代风格 
按国家: 欧洲国家 » 葡萄牙
按时间: 2015 
本主题最后由 源创网 于 2015-8-16 22:05 编辑

12.jpg

这是葡萄牙科英布拉某住宅改建项目,该住宅位于植物园附近,原有建筑建于20世纪初,内部有4个独立的公寓。改造后的房屋将只为一个家庭所用。改建保持原原有建筑体积,主要修复了房屋屋顶,并将内部空间重新设计,在房屋中心加一个核心楼梯联系上下交通。

Specification

The existing house is part of a mostly residential area near the Botanical Garden of Coimbra. The existing building, a house from the early 20th century, was originally composed of four independent apartments.

The proposed program provides for the conversion of the building into a single-family housing.

The advanced state of degradation of the original structure, the poor build quality of the ground floor and the inadequate size of the interior spaces defined the basic principle of intervention: the maintenance and restoration of the facades and roof while maintaining the existing volume, and the demolition and consequent redesign of the whole interior of the building.




新建筑中卫生间,服务间,储存室被安放在一层。一层还有厨房和带壁炉的餐厅,在一层下方与花园联系的负一层安排了客厅和停车库。客厅的因为建筑两侧高差不一致,所以车库采用了室外升降地板的方法将从街道进入主入口庭院的车降到花园层(负一层)。客厅有多扇落地窗与花园无缝相连,光滑的白色墙壁延续了室内的语言,花园一侧还有一道石材长凳。二层安排了五个卧室,顶层阁楼则安放了两个嵌入墙面的独立学习空间。


整个设计节制而简练,主要采用了白墙和松木的结合,此外屋顶各处所开的或方或圆的天窗也为空间增色不少,抬头看,那顶上的地中海蓝天真是让人醉心。

建筑师在建筑古老的外开窗内层设置了多重横向推拉窗组件,保护室内外的隐私。

↓ 中心楼梯,起居室







Knotless solid wood Riga pine flooring was designed to fit the spaces, openings, passages and circulation areas. The width of the planks varies between 20 and 30 cm, with lengths matching the full size of the spaces. A simple design, reduced to the essential, is patent on the fixed furniture, kitchen furniture and sanitary facilities.

There was a preoccupation to maintain a connection in the aspect of the different floors and spaces and to ensure zenith light reached all interior spaces. Examples of this are the openings of the stairs to the living room in floor 0 and circulation to the living area in floor -1; the openings between the two rooms and skylights in the stairs to access the attic; and the circulation areas in the floor with the rooms. A round skylight was included in the attic as a way to revisit a type of original opening that was originally present on the different floors and housing spaces.

↓ 阁楼 卧室 餐厅












New openings in the basement floor are set in close relationship with the garden, and reinforce the idea of thick stone masonry walls, typical of a house with these features. The openings are terminated with shutters on the outside wall, with a plaster finish identical to that used in the facades.

Finally, the walls on the property boundary were restored maintaining the original coatings, stone finishing and metal elements. On the inside, a single continuous bed for plants was created to ensure the privacy of the outdoor spaces and housing. Several trees were planted in locations determined with reference to the interior spaces of the house.

In the garden, in the south-facing part of the house, a stone-covered patio was created and a long bench was built, associated with one of the trees.

↓ 花园









Project: Rehabilitation of Single-family Housing
Site: Coimbra, Portugal
Architecture / Head Designer: Jorge Teixeira Dias
Design Team: Rita Serra e Silva, Ana Luísa Reis, Joana Brandão, Elísio Costa Graça
Structural Engineering: Paulo Maranha - ECA Projectos, Lda.
Gas Installations: Paulo Sampaio - ECA Projectos, Lda.
Security Measures and Fire Consulting: Paulo Sampaio - ECA Projectos, Lda.
Hydraulic Installations: Vitor Ribeiro - ECA Projectos, Lda.
Electrical Installations: Luís Besteiro Ribeiro - ECA Projectos, Lda.
Mechanical Installations: Pedro Dias - ECA Projectos, Lda.
Acoustic Conditioning and Thermal Behaviour: Diogo Mateus - ECA Projectos, Lda.
General Contractor: Civifran – Construções, Lda.

Photography
© do mal o menos – Eduardo Nascimento, João Fôja
© André Cepeda















Project:

Rehabilitation of Single-family Housing
Site: Coimbra, Portugal
Architecture / Head Designer: Jorge Teixeira Dias
Collaborators / Design Team: Rita Serra e Silva, Ana Luísa Reis, Joana Brandão, Elísio Costa Graça
Structural Engineering: Paulo Maranha - ECA Projectos, Lda.
Gas Installations: Paulo Sampaio - ECA Projectos, Lda.
Security Measures and Fire Consulting: Paulo Sampaio - ECA Projectos, Lda.
Hydraulic Installations: Vitor Ribeiro - ECA Projectos, Lda.
Electrical Installations: Luís Besteiro Ribeiro - ECA Projectos, Lda.
Mechanical Installations: Pedro Dias - ECA Projectos, Lda.
Acoustic Conditioning and Thermal Behaviour: Diogo Mateus - ECA Projectos, Lda.
General Contractor: Civifran – Construções, Lda.
Photography © do mal o menos – Eduardo Nascimento, João Fôja
© André Cepeda


MORE:  Jorge Teixeira Dias


使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部