源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

Rollercoaster / Interval Architects [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2012-10-23 08:45:57 |显示全部楼层
院校区景观
按成果: 完成展示 
按类别:  中学园区 
按国家: 亚洲国家 » 中国大陆
按时间: 2011 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 10:31 编辑

校园公共景观设计 (1).jpg

Rollercoaster / Interval Architects

关键词:景观 公共 教育 学校 中学 凉亭 休闲空间 中国 北京 Interval Architects


Situated in a tranquil environment of one of the best vocational schools in Beijing, the project

aims at providing an iconic image to the institution as well as redefining the use of an existing

public space on the central square of the campus.  


Initially, the client wanted to put on the square a themed sculpture with a monumental effect and

scale.  A huge pedestal was even already built for the sculpture to put on.  However the obvious

problem of the square is actually a severe lack of effective public space that would allow students

to gather and communicate.  What the school really needs is not a monument in the center of the

campus, but a humanistic and functional gathering space for students and an event space for

school activities.  


Therefore, with the intention to create an efficient public space, we proposed a continuous self-

folding belt structure that resembles the image of a “roller coaster”.  The structure folds three-

dimensionally to create a series of spaces such as open gardens, shaded pavilions and

exhibition corridors.  The entire belt bends around and in-between the existing trees on the site

so they are well-preserved and maximally utilized for shading.


The rollercoaster-like structure presents a highly recognizable identity to the school as well as a

fun image that was widely welcomed by the students.


Credits:

Project Title: Rollercoaster

Location: Beijing Huangzhuang Vocational School

Architect: Interval Architects

Project Architect: Oscar KO, GU Yunduan

Lighting Consultant: MIAO Hailin

Photography: GU Yunduan  


设计公司: 空格建築

主持建筑师: 高亦陶, 顾云端

灯光设计顾问:缪海琳

项目名称: 黄庄职业高中文化广场回廊


项目概念说明:

过山车

该项目位于一所宁静的中学校园的活动广场之上。旨在为学校提供一个鲜明的可辨识的形

象,重新定义现有公共空间。


最开始客户的设想是在广场上安放一个纪念性的主题雕塑,并且已经为该雕塑搭建好了一个

高台。然后通过分析,我们认为广场真正缺少的是一个有效的能让学生聚在一起交流的公共

空间。学校真正需要的不是校园中心的纪念碑,而是一个集人文与功能为一体的集聚性空间,

让学生休憩的同时还能举办一些校园活动。


因此,一个高效的公共空间的方案渐渐浮出水面。我们提出了一个连续弯折类似“过山车”

的带状形象,通过三维折叠,创造了一系列与环境融合的空间,包括开放式的花园、阴影展

馆和展览甬道等。整个建筑的弯曲形态,都最大限度地考虑了保留广场现有的树木以及利用

现有树冠投射下的阴影,令建筑建成的伊始,就具有成熟的使用形态。


过山车般的结构,为学校建立了一个有趣的形象,不仅辨识度很高,也非常收学生的欢迎。


MORE: Interval Architects

http://www.interval-architects.com/  




更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部