源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

Redefinition of the closing of YRIZAR Palace Garden [复制链接]

真实姓名
源创网
发表于 2012-10-22 21:55:40 |显示全部楼层
庭院景观
按成果: 完成展示 
按国家: -
按时间: 2011 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 10:20 编辑

庭院景观设计 (14).jpg


Redefinition of the closing of YRIZAR Palace Garden

关键词:景观 改建 围墙 金属 锈蚀钢板 VAUMM  

Project:                      REDEFINITION OF THE CLOSING OF YRIZAR PALACE GARDEN

Architects:                  VAUMM architects    www.vaumm.com

Construction:            GOITU Eraikuntzak S.A.

Client/ Production:   City hall of BERGARA

Photography:            Aitor Ortiz

Execution date:         FEBRUARY 2011 – MAY 2011

MetalWork:                Talleres Melo S.A.

Budget:                      100.000 €

Originally located outside city walls, later within the following quartiers of the growth of

the town of Bergara, the Palace appears as Yrizar property in 1659. At this time it was still a large house

with some orchards around, and the owners renovated it completely. It was in 1692 when we find the first

description that refers to the existence of a Renaissance garden.

Between the decade of 60´s and 90´s, orchard/garden space undergoes various changes and

transformations. The space that we perceived at the end of 2010 was basically defined by an enclosure

that includes the landscaped areas, the garden of Renaissance origin and "closing", protected by a

decree of the culture department of the Basque Government, in which it’s only mentioned the garden.

The original masonry wall has disappeared and in its place we can find a kind of lattice closing, which is

not due to any previous model. Unfortunately, the enclosure lets the garden be viewed by pedestrians

and therefore it´s distorted its perception as an isolated garden from its environment, distorting the

original hortus conclusus spatiality.

On the one hand, the aim of the intervention guarantees to remain intact the cultural heritage site. The

actions propose to redefine with contemporary finishing materials the historical value without distorting

the perception of the palace-garden set, the original spatial location.

The operation tries to regain somehow the Classic Garden privacy, needed to restore the meaning of

this space, that originally was directly related to the palace and protected from the outside world. The

same vocation of the masonry wall that past interventions had significantly distorted, becomes into

twenty-first century´s metal sealing, similar thick but subtly "suggests" the garden that hides and

protects.

The perimeter closing varies in intensity according to the garden area that encloses. From the required

opacity  in the perimeter of the Classic Garden , to a certain permeability in the far side of the palace

(westside) until it finally disappears in the north, marking where should be continued the closing of the

gardens of the palace.

A corten steel plate in an "L" of 150x300mm and 6mm thick, placed in different positions is the

generating element of the closing, which redraws the original  stone wall thickness, but lighter. Clamped

between two plates, the sequence of steel plates builds the "new" wall, which transforms the relationship

between the garden and the street. Furthermore, this wall is engraved with some information, text and

maps that provide data on the whole, that somehow, puts it in value and returns it to the collective

memory of the citizens of Bergara.

改建项目的地点位于Bergara镇,一个从文艺复兴时期就存在,现在属于 Yrizar财产的大房子花园周边。最近这几十年风云变迁,与以往封闭的形象不同,现在的花园给人的印象属于外向公共景观,改建遵循政府文化部门的相关保护法令。原先的石墙已经消失,但留下了痕迹,同时原有外壳具有时空阻断性,完全隔绝了外界视线。新设计在尊敬保护原有文化遗产的同时,重新定义花园内空间,使其也能被外界感知。同时试图以某种方式重新获得花园的隐私,恢复古典园林的意义。古代曾经用强硬的砌石墙来实现这一目的,现在使用了新世纪的新金属材料,形成看上去厚重,但是这个厚重却又很微妙的边界,以保护和隐藏后面的花园。同时在花园不同的变,遮蔽度具有不同的变化,有的地方更不通透,有的地方更为开放一点。

采用了150x300mm 6mm 厚的锈蚀钢板,组合成出具有轻盈感的厚度,形成“新”的墙壁,巧妙转换花园与街道的关系。此外墙壁具有文字和地图信息,以回报Bergara当地居民并成为其集体记忆的一部分。

MORE : VAUMM  

http://www.vaumm.com/  


更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部