源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

Locus Wall House / LOCUS ASSOCIATES [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2015-7-26 08:14:06 |显示全部楼层
庭院景观
按成果: 完成展示 奖项获得 
按国家: 亚洲国家 » 新加坡
按时间: 2014 
本主题最后由 源创网 于 2015-7-26 08:14 编辑

6.jpg

来自LOCUS ASSOCIATES的分享。

在该项目中,景观设计师借鉴中国传统园林中借景的手法,强调人与自然共生共融,通过植物与空间的分割,既保证了两户住宅的隐私性,同时也让双方有比较通畅的视线。中间共享的庭院消除两院之间的边界线,又使两个空间相互延伸,增加视线和空间的层次,最终在一个相互依存的景观里形成丰富的空间深度感。

The landscape is abstracted from the design ethos of Chinese Gardens in generating borrowed landscapes with a need for visual relief and privacy. The intent was to erase the boundary line between the two houses so that spatially, sight lines expand and spaces are layered repeatedly, culminating in a complex sense of spatial depth. This takes place in both axis from the front to back of the house and between the two inward looking houses. One gets the presence of the other, yet both houses remain independent in a mutually dependent space.

在探索庭院体量变化过程中,我们和建筑师FARM紧密的合作,把建筑和景观结合为一体,让景观作为建筑空间过渡的媒介。从建筑伸出的墙体将室外的空间定义为户外书房和镜面水池。而同样的设计概念我们也运用到二楼之上,通过一片薄薄的景观桥,把主人房和草坪的空间联系起来。

通过在当地苗圃精心挑选并栽培的植物,让两栋住宅仿佛置身于森林之中,和邻居的分界,则通过浓密大叶的植物完成。往入口方向的植物逐渐变疏,将其素雅的立面展露出来,以委婉含蓄的方式表达丰富细腻的情感,给人以回味无穷的想象空间。

During the design process in exploring the volumetric shifts in the house, we worked closely with FARM to extend one of the volumes out into the central median landscape. Walls slide out to form the outdoor room, providing the outdoor study patio and reflecting pool. These elements continue to slide dynamically on the second floor to extend the spaces in the master suite out towards the lawn with a razor thin bridge over the sky pool.

The softscape, meticulously pre-selected and pre-grown in a local nursery, is designed to tuck both houses perceptively into a forest and to borrow the thick foliage from its neighbour. This thus extends the space outdoors seamlessly to the rear while gradually thinning out in the front to reveal its austere facade.
















项目位置:新加坡
Project Location: Singapore
业主:私人业主
Client: Private
景观建筑师:LOCUS源點設計(香港)
Landscape Architect: LOCUS ASSOCIATES
主持景观建筑师:李书伟
Design Lead: Jerome Lee
设计团队:黄晓锋,万磊,周致远,Mike Yiu
Design Team: Brandon Huang, Ray Wan, Adrian Zhou, Mike Yiu
合作团队:FARM | Base6
Collaborator: FARM | Base6
摄影师:Bryan van der Beek | Edward Hendricks
Photographer: Bryan van der Beek | Edward Hendricks
奖项:香港园境师协会优异奖 2014


MORE: LOCUS ASSOCIATES


使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部