源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

万科同乐会,北京房山 [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2015-6-24 11:15:32 |显示全部楼层
娱乐空间
按成果: 完成展示 
按类别: 休闲中心 
按国家: 亚洲国家 » 中国大陆
按时间: 2015 
本主题最后由 源创网 于 2015-6-24 11:16 编辑

12.jpg

来自penda的分享:

万科同乐会,位于北京房山中粮万科长阳半岛广场。这是北京万科开业的第二家购物中心。在打造中粮万科半岛广场的过程中,万科在传统购物型商场的基础上,强化了购物中心的社交功能,而同乐会成为其社区配套服务升级的重要组成部分。同乐会的价值在于提供活动空间和创造互动热点,将“手机族”、“低头族”重新拉回到人与人面对面的沟通和交流,打造这一空间的主旨是搭建一个线下的平台,给人们提供一个交流互动的空间。构建出一种全新的由业主充分参与共建共享的社区服务平台。

‘Toby’s home’ is a cafe and flagship store for a toy product-line named ‘Toby’ and is located in a large commercial compound called FUNMIX in Daxing / Beijing. The toy-line tells the story of Toby and his friends, who are born as seedlings of a dandelion and grow up in-between a forest and was designed as a brand character for FUNMIX.

PENDA 受邀担当本案的设计任务。在设计初始,充分的理解同乐会这个概念是必要的。首先,同乐会是一个社区服务中心,因为项目周边是万科打造的115 万平米的现代生态休闲社区。未来同乐会将为社区居民提供一个社区服务平台,在这里会举办社区派对、亲子课堂、浪漫婚礼等活动。充分体现出万科V-LINK”四有"社区的理念。所以对空间的需求要灵活、安全、开放。其次,同乐会也是对万科品牌宣传推广的重要平台和媒介,利用这个空间未来会举行主题展览、艺术活动、时尚酒会等社交活动。所以空间的灯光、分隔设计要求具有一定的展示功能。由于空间位于长阳半岛商场的二层,同乐会同时还要具备咖啡厅、书吧、创意产品商店的功能。这对空间的尺度、色彩、主题等又提出了不同的要求。


设计,并不仅仅是像快餐一样,把所有东西拼到一个盘子里就可以。因为设计包容的是人们的生活,如何让人在空间中能品味生活的诗意是我们对设计的一种追求。所以同乐会的空间设计也是如此。尽管功能复杂,但我们还是希望能在设计中营造某种情景或创造某种诗意。因为,长阳半岛广场邀请FAKE 工作室设计了整体的品牌形象和定位。这个商场有一个灵魂人物——Toby,它是一颗来自森林的种子,在这里它有朋友、家人和敌人等,整个故事非常有趣。通常建筑师都会排斥这样的卡通情节,因为他们过于商业和娱乐。但是我们却被这个故事深深吸引。因为这是一个鲜活的故事,故事里面有人物、有情节、有生命。我们非常希望同乐会的空间能是这个故事的一部分。这对于顾客的体验将是完整而连续的。最终我们把空间的概念定位为“Toby 之家”。Toby 就像是一颗蒲公英的种子一样飘落到任何地方,但同乐会是它开始旅行冒险的出发点。




We were asked by chinese developer Vanke to create an architectural interpretation of Toby’s environment and translate it to a space for children and grown-ups, combining a toy-store with a cafe and public areas for lectures or games. We were looking at the project the same way as a seedling might see our natural environment and translated trees into large arches, which bundle together and define different areas within the space.



因此,在空间设计中,我们利用4.5 米的空间高度,创造了双向的弧线组成的柱子,当灯光打亮的时候,优雅的姿态就像是一颗颗晶莹的蒲公英种子。同时,柱子也是展示空间,书、创意产品、Toby 玩偶、绿植都可以在上面展示。柱子并不仅仅一棵,而是层层递进,交织错落,空间吸引人走进、发现,呈现出一种悠远而深邃的场。局部的夹层空间,可以容纳商场会员的功能。通过坡道与一层的舞台相连,孩子跑上跑下,将为空间带来无限的活力。同时也可以作为走秀的T 台。夹层下面主要是咖啡区,同样可以作为展厅使用。紧邻入口的创意品商店同时也是万科与三联合作的书吧,文化与商业也完美的融合在一起。

In a 4.5m high space, arcs are employed to create bidirectional columns resembling elegant and glittering dandelion seeds when the lights are turned on. At the same time, the columns can be used to display books, creative products, Toby dolls, and green plants. As an upside, the bundle of arcs are covering columns, beams and the buildings infrastructure. Rather than standing alone, these columns are interwoven to attract and invite people to walk in and explore the space.

A set of ramps and staircases connects a mezzanine floor to the exhibition and seating areas, which results in a homogenous circulation through the space. All ramps and railings are hung from the ceiling and supported by white-painted steel cables. The connecting circulation guides visitors through the forrest of arches and the movement of visitors appearing and disappearing behind arches adds a certain vitality to the space. The ramp connects to a wide, clearing-like area which can be used for social interactions, like games or lectures. Below the mezzanine is a coffee area that can be used also as an exhibition hall after removal of its furniture.







读者见面会、浪漫求婚、休闲放松、临时办公、亲子派对、艺术展览……好像在同乐会的空间里都可以发生。大家不停地拍照、发微信让我们看到了Toby 的故事正在吸引着大家慢慢走近。在这里大家找到了童真,找到了快乐,找到了一种梦幻般的可能。

As visitors walk into the 800 sqm space, they are greeted by bundles of arches, which are kept solid to the front. As the visitors continue to get deeper into the forrest, the arches open up for them to look through and products to be displayed. Like a forest, the space offers a great contrast of solid and light, closed and open, dense and wide areas , resulting in an interesting atmosphere of spaces and light. The arches are kept white, which results in a nice contrast to the dark floor and walls. The white forest can be coloured in any tone but the LED-lighting which is placed with the arches and offers a great flexibility to highlight certain areas, creating larger and smaller regions within the artificial forest.












PROJECTNAME 项目名称Toby’s Home / Interior Design for Vanke
Funmix
TOBY 之家——万科同乐会室
内空间设计
PROJECTTYPE 项目类型Interior Design 室内设计
PROJECTLOCATION 项目位置Beijing / China 中国北京
PROJECTYEAR 设计时间2015
PROJECTSIZE 项目规模800 m2
PROJECTTEAM 设计团队Chris Precht, Sun Dayong, Bai Xue, Quan He,
Li Pengchong, Wang Gang
Chris Precht,孙大勇,白雪,
权赫,李朋冲,王刚
PHOTOCREDITS 摄影Xia Zhi , Sun Zhen yu 夏至,孙阵宇

MORE:  penda


使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部