源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

用窗帘系统划分空间的百变办公室 [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2015-6-24 10:54:37 |显示全部楼层
办公空间
按成果: 完成展示 
按类别: 设计办公 
按国家: 欧洲国家 » 欧洲其他国家
按时间: 2014 
本主题最后由 源创网 于 2015-6-24 10:55 编辑

5.jpg


来自dekleva gregoric architects的分享。

这间位于斯洛文尼亚卢布尔雅那市中心的办公室以“窗帘”为主题,来适应当今商业社会中办公环境的多样性与变化性,旨在为办公人群提供最为舒适和合适的办公环境。整个办公空间处于一栋始于1938年的建筑中,虽然建筑年代久远但是在建设时却采用了当时先进的钢筋混凝土结构与承重外墙结构,这样的结构为内部开敞的办公空间提供了基本保证。

The business community today operates dynamically, impulsively and diversely. Office environments must respond to the constant changes in working groups’ organizations, to their production processes and to the needs for personal comfort and technology development.

The building in which the curtain office is conceived, located in the centre of the city, was built in 1938 as a hybrid of modern and traditional structural principles. Its reinforced concrete pillar structure and load bearing exterior walls evoked the need and ability for huge open fluid space, which the building itself was already able to provide.






深色强化纤维布包裹在方形结构柱上;地面与天花采用了机理丰富的混凝土;家具利用云杉板打造,每张桌子连着一张顶部有植物种植槽的抽屉柜。抽屉柜可单独使用。

The refurbishment of the empty space started with reinforcement of the existing structure. The pillars had to be wrapped with carbon reinforcement that gave them also new visual identity. The floor had to be considered as a new structural element, as a reinforcement of the existing slab. In this manner the floor was done out of trowelled concrete, that gave the huge empty space uniform character. The character of the space was emphasised also with the trowelled glue ceiling.

The furniture was designed as a modular system of tables and drawers. The system itself allows the users to change the disposition of the furniture according to their needs and desires. The furniture was made out of three-layered spruce wooden panels. The drawers became “hairy“ drawers with its top filled with vegetation and serve as private mini-gardens. Each table has its own mini-garden that separates one table from another.







整个办公空间的窗帘系统可以将办公室变成无数个功能组合,会议室能变成餐厅,图书馆等等,社交空间,集体空间能够灵活布置,甚至还可以单独围出一间用作储藏的空间。

(un)curtain office is a working space with no predetermined fixed spatial partitioning. For the organisation of the working environments and spaces a system of curtains was used. That allows for countless scenarios of operation and appearance of the space. In a few seconds a meeting room with a large table for discussion can turn into a dining room with a mini library and a kitchen. In the next moment the separated offices, arranged around the central corridor, can smoothly merge into a common open space, suitable for collective work, a social event or even a pop-up store.














project name:   (un)curtain office
location:   Ljubljana, Slovenia
architect:   dekleva gregoric architects
date:   2013-2014
client:    private

photographer Janez Marolt  http://marolt-photography.com/

MORE:

dekleva gregoric architects


使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部