源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

老建筑改建--Arquia Banca新办公室,西班牙赫罗纳 [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2015-5-27 09:04:38 |显示全部楼层
办公空间
按成果: 完成展示 
按类别: 文化办公 
按国家: 欧洲国家 » 西班牙
按时间: 2015 
本主题最后由 源创网 于 2015-5-27 09:06 编辑

1.jpg

来自西班牙javier de las heras solé arquitecte的分享:

Arquia Banca新办公室位于西班牙赫罗纳的国王广场,这里是一片有着狭窄街道的古老城区。建筑师主要的工作是改建老建筑,组织新空间。

Pattern

Arrange a floor plan that comes from adding irregular areas using an orthogonal pattern that will organise the new space in a clear and simple way.

办公室所在老建筑平面极不规则,一层是T形,二层是L形。建筑师打通局部二层与一层之间的天花板,让建筑空间赢得更多的照明与通风,以及更多的公共空间。


Light

Floor plan proportions with a minimalistic facade with one of the facades facing a narrow street produce an interior space with scarce light. This project places the workplaces in the areas with more natural light.

老建筑主要采用了石材,在新改造中,木材作为与石材极为搭配的一种天然材料而成为主材。木材以竖向格栅与整面板的造型出现在空间。竖向格栅覆盖在古老石材墙壁前方,但并没有触碰到墙壁,人们的视线可以通过格栅看见石墙,由此,建筑的历史被尊重和强调。同时,竖向格栅也引导人们视线看向办公室中的调高空间。

Floors
The two floor height gives us an opportunity to deeply treat the floor plan. After emptying and tearing down part of the first floor structure, a better lighting and ventilation is obtained, as well as more public interior spaces. Understand these interventions the same way as surgical cut, to cure.

Program
By means of the orthogonal pattern, prioritising the natural lighting for the most used spaces and emptying the first floor, we can differentiate the public space from the private space (floor internal use of the company) in a clear way using existing walls and the counter desk disposition that organises the hall and customer care spaces. We propose coexistence between public and private space.

Materials
Recover and show the stone walls and use only one material: wood. Wood is a material that because of its characteristics, organic, traditional, is a good match for the natural stone. Adding up this material is a way to relate it with the existing walls. Add elements, in an opposite way, without contact between them. Unlike stone walls, the wood strips sequence it is not a load bearing wall, but a covering and that is the way it is revealed. A horizontal wood strips disposition shows us the way in the waiting area, and the vertical disposition leads our look towards the double space that connects the two floors.


















1st prize contest

Location
Address: Plaça del vi nº 4
City: Girona
Project: January 2014
Construction: july-2014 / February 2015
Total Construction Surface 185.8 m2

Author:
Javier de las Heras Solé, architect

Collaborators:
Architecture: Salvador Bou Gracia, architect
Structures: Blàzquez-Guanter arquitectes consultors d’estructures
Engineering: Josep Masachs, Proisotec enginyeria
Budget / Safety: Gerard Codina Mas, arquitecto técnico
Site Supervisor: Javier de las Heras Solé, architect
Project Supervisor: Gerard Codina Mas, architect técnico  
Developer: Arquia Banca
Montse Nogués Teixidor / Maite Gimeno Pahissa / Berta Toyos Jiménez
Contractor: Joan Illa Casellas  Construccions Viladasens
Carpentry: Fusteria Guixeres  Joan Guixeras  
Blacksmith: Ramón Cabratosa
Photography: Adrià Goula


MORE: javier de las heras solé arquitecte


使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部