源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

家庭式胶囊旅馆 [复制链接]

真实姓名
Obama
发表于 2015-5-1 03:45:37 |显示全部楼层
酒店建筑
按类别: 快捷酒店 
按成果: 完成展示 
按国家: 亚洲国家 » 日本
按时间: 2015 
本主题最后由 Architect 于 2015-5-1 03:46 编辑

10.jpg


来自ALPHAVILLE Architects的分享。

源于建筑师文本: 建筑师在高野山为来自世界各地的年轻人设计了一个新宾馆,这里有一座1200年前建立的真言宗派寺庙,其已被联合国教科文组织登记为世界遗产。这座宾馆既有日本胶囊型宾馆的特点,较好地保护了住宿者隐私,又有住宅宿舍的特点,客人之间交流频繁活跃。每个单人间都直接面向走廊,这样,旅客间就保留有合适的距离,确保了隐私。设计选用了薄木制结构,这样每根柱架上的承重就相对较轻,环保设施清晰可见,易于保养,空间构成简单,使宾馆主人和客人得以维护、整改并长期使用这栋建筑。

form the architect : We designed a new guesthouse for young people from all over the world at Koya-san, the head temple of the Shingon sect founded 1200 years ago, the UNESCO world heritage. It is a mixture of Japanese capsule type hotel in which the privacy is well protected, and dormitory in which the communication among the guests is active. Each single room directly faces a hall so that you can chose proper distance with other guests ensuring the privacy. Selecting of thin wooden structure, resulting that the burden load per one pillar is relatively light, visibility of environmental facilities for easier maintenance and the simple composition of the space allow not only owner of this guest house but also guests to maintain, modify and keep on using this architecture for the long time.



我们设计了两个不同的尺度空间,一个是可容纳20人的休息厅,另一个空间通过设置简单连续的木制框架结构,形成一个床垫大小的单人间。每间隔455mm,就有2x4英寸的木结构,外墙包围着内部隔间。结构、涂层或家具间没有设计层级,就像旧式日本传统建筑。

在建筑物中心,两根木制柱廊间的过道光线自然,高侧采光使私人空间与公共休息空间联系到了一起。我们使用穿过木制架构的柔和自然光,向传统日本建筑致敬。柔软的小细柱子给予客人非常人性化的感受,这些柱子汇集到一起,又使休息厅和吧台区看起来更宽敞。

We made two different scale spaces, one is a lounge for 20 people and the other is single room of a mattress size, by setting simple wooden continuing structural frame. The architecture is consist only of 2x4 inch wooden structure set at the interval of 455mm wrapped by the exterior wall with insulation outside. We did not make the hierarchy among structure, finish or furniture, same as the old Japanese traditional architecture.

At the center of this architecture, the corridor between two wooden colonnade illuminated naturally with high-side lit connects private dormitory space and public lounge space. We make use of the subtle light from far above through the wooden structure in tribute to traditional Japanese architecture. Thin small soft pillars give the guests very human scale feeling while gathering of this pillars gives spacious feeling for lounge and bar.

















↑ Axonometric 轴侧图

↑ 平面图 立面图 截面图 Plan Elevation Section


Project name / Koyasan Guest House
Architects / ALPHAVILLE -  Kentaro Takeguchi + Asako Yamamoto
Project team / Tomohisa Koike
Structural engineer / Takashi Manda
Photographer /Toshiyuki Yano

INFORMATION:
Use / guesthouse
Site / Koyasan, Japan
Site area / 137.26m2
Building area / 96.00 m2
Total floor area/  96.00 m2
Building scale / 1 story
Facility / [eight] capsule-style rooms, [one] double-bed rooms, [two] double-bed & loft-bed rooms,
[two] toilets (shared), [two] shower rooms (shared)
Structure system / 2x4(inch) wooden structure
Major materials / galvanized steel sheet, aluminum windows, concrete, plaster board, 2x4(inch) wooden structure (45 cm pitch interval), 2x4(inch) wooden furniture
Main contractor / Kimuko Co.
Suppliers /
Bthroom equippment     SANWA COMPANY, Ltd.
Ceramics               SANWA COMPANY, Ltd.
Lights                  IKEA
Upholsted furniture       -
Water taps              SANWA COMPANY, Ltd.
Doors/Windows          LIXIL Corporation (TOSTEM)
Roof                    JFE Galvanizing & Coating Co., Ltd.
Facade elements         JFE Galvanizing & Coating Co., Ltd.


MORE:       ALPHAVILLE Architects


使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部