源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

2013ASLA住宅景观设计类荣誉奖 — Hebil 157 Houses [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2014-6-24 12:34:42 |显示全部楼层
别墅区景观
按成果: 完成展示 奖项获得 
按类别:  海边别墅区 
按国家: 土耳其
按时间: 2013 


2013ASLA住宅景观设计类荣誉奖 — Hebil 157 Houses (11).jpg


2013ASLA住宅景观设计类荣誉奖 — Hebil 157Houses
景观 场所尺度 坡地景观 住宅景观 滨海别墅群 石墙 耐旱耐盐植物群落 岩浆 石材 橄榄树 土耳其博德鲁姆半岛 CEVSA Landscape

“这是巧夺天工的雕塑艺术!建筑群的布局令人称奇!这是伟大的组合!每个建筑单元的设计都没有浪费空间。屋顶可以直达,景致迷人!
—2013专业奖评审委员会

Hebil 157 Houses是位于土耳其西南海岸博德鲁姆半岛上共5间高档别墅的住宅项目。别墅群于风景中凸起,召唤着人们对传奇火山Kos(位于别墅区域附近)岩浆流的古老记忆。设计师在景观设计中首先考虑了保留现有自然景色、地形和树林,并对这些元素进行重新利用;其次便考虑了运用当地植物。10,000株薰衣草和花间翩翩起舞的蝴蝶让整个区域骤然变成了天堂。

Hebil 157是博德鲁姆半岛北部一片5英亩的倾斜土地上修建的高档别墅项目。别墅区坐落在土耳其西南部的爱琴海岸,北面可以欣赏Hebil海岸和爱琴海风光。特殊的地理位置形成了当地的玄武岩地质,传说中Kos火山曾经喷发,带来的大量岩浆流和火山碎屑岩造就了这片富饶的土地,铺满了繁茂的橄榄树林。

该区域充满着神圣色彩,景色也十分迷人。因此,保护现有地形、根据地形特点修建别墅,最大程度上减少高差变化成为整个设计的根基。基于这种考虑,周围的橄榄树林被保留下来。

施工之前对区域内的50株橄榄树进行了标示并暂时移栽到了区域外的临时护所,以免因建筑工程受到损坏。同时调查了原有的用火山砾岩砌成的墙壁,确保别墅区的布局不会占用这些石墙的位置,从而更好地保护石墙。

建筑师Alper Aytac通过该设计表达了“建筑是地形的延伸”理念。五所别墅的形状看起来像极了Volcano Kos喷涌而出的岩浆流凝固体。在地势中凸起的旋涡状“博德鲁姆白色”建筑群安静地躺在周围的巨幅环境背景中。建筑在材质上和空间组织上都体现了火山的烙印。空间流畅地连为整体,毫无分隔感。建筑结构和流畅的内外空间不仅保证了隐私,还提供了极佳的观景视野。所用材料包括当地石头、白色墙壁、木地板、全景玻璃窗等。住宅室内仅采用了火山玄武岩。外部区域和石墙屏风大量采用就地挖掘的当地火山集块岩。巨大的玻璃面将如画的风景带入室内,模糊了室内室外的界限。

建筑群从风景中缓缓升起,屋顶一部分栽种了绿植。每一幢别墅都拥抱着百年橄榄树,而中央庭院则毫不保留地展示着对当地植被的敬意。每一幢别墅都有一片私人梯地,种植着移栽而来的橄榄树,梯地旁边是边缘由穆拉诺玻璃马赛克铺就的泳池。梯地面对着轻拂的海风。建筑师在靠近厨房的区域栽种了博德鲁姆当地芬芳的柑橘树和其他柑橘类植物(如红柑、葡萄柚和柠檬)、及一些月桂树。石头斜坡也是一个小花园,上面栽种了当地的抗旱耐盐草和百里香、鼠尾草等草本植物,并大面积种植了薰衣草。这些植物区域吸引着动物群,从夏季到早秋时节,各种紫色到粉红色的渐变最是让人印象深刻。薰衣草和草本植物的花朵为这片绿地增添了色彩,而绚烂的自然色彩又映射到住宅内部的家具和锦砖上。

该项目探索了动态和复杂的自然力量之间的丰富联系,以期通过运用这种联系打造出融于自然风景的休闲式疗养环境。该项目是由一对建筑设计师和景观设计师夫妇共同完成的。

Here is more information:
Hebil 157 is a boutique development offive villas on a sloping five acre site north of Bodrum and set on the Aegeancoast of south western Turkey.
The site has views of northwards over Hebil Bayand the Aegean Sea. All this from a basalticgeology through which legendry Volcano Kos has
erupted and produced lava flows andpyroclastic rocks. This rich geology is clothed with olive groves.

The setting is sublime and the viewsbeautiful. So the first thing to ensure was to protect the topography, andplace the villas with the landformand minimize grade change. This has ensuredthe retention of the surrounding olive groves.

Prior to construction began fifty olivetrees, which would be affected by the new buildings, were identified, markedand prepared for removal andre-use and placed in an off-site holding nursery.Existing volcanic conglomerate stone field walls were surveyed and thebuildings are located toretain these walls.

Architect Alper Aytac sees the designas an expression of the idea that 'Architecture as the extension oftopography': The five villas are shaped andformed like the crystallized lavaflows of the legendry Volcano Kos. Erupting out of the terrain dramatically,the vortexing “Bodrum White” massesmerge into the background with serenity. Theinfluence of the volcano is experienced both in materiality and spatialorganization. The spaces arefluidly connected, rejecting compartmentalization.

The forms and flowing internal andexternal spaces provide privacy while ensuring views. Materials are the localstone, white rendered walls, wood
decking and glazed panoramic windows.No stone other than volcanic basalt has been used in the interior spaces. Forthe external spaces and the
stone screen walls, local volcanicagglomerate, the output of in-situ excavations has been used extensively. Largeglass surfaces bring the picturesquelandscape inside, blurring the divisionbetween inside and outside.

The buildings grow from the landscapeand the roofs are partially vegetated. Each villa embraces the century oldolive trees the central courtyardpays homage to the local flora. Each villa hasa private terrace with replanted olive trees and a pool lined with Murano glassmosaic and the terracesare open to sea breezes. Close to each kitchen landscapearchitect has also planted a native Bodrum mandarin and other Citrus trees(Citrus reticulata,C. paradisi and C. lemon) for their fragrance and of coursesome Bay Laurel (Laurus nobilis). Slopes offered rock gardens and planted withnativedrought and salt tolerant grasses and herbaceous plantings (such asThymus and Salvia), and use of lavender (Lavandula pinnata, L. angustifolia,andL dentata) in mass planting. These areas has become attractive points for thefauna. In the project, color transition from the variations of the violet topink is the most memorable element during the summer and early fall time. Coloris found in the flowers of lavenders and in the flowers of herbaceous plants.These colours are then reflected in the interior furnishings and the appliedmosaics in the villas.

The project investigates the richrelationship between the dynamic and complex forces of nature, and aim to workwith them to produce relaxing
therapeutic environment in touch withthe natural landscape. The development is a product of a husband and wife teamof architect and landscape
architect. (VIA:ASLA )

更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部