源 创 网
设计服务平台!  业务/学习/合作/服务  简单/高效/便捷/全面  设计只为生活更美好!

Carl-Viggo Hølmebakk设计 STOR - Elvdal 挪威 [复制链接]

真实姓名
源创设计网
发表于 2014-3-5 08:54:35 |显示全部楼层
自然景观
按成果: 完成展示 
按国家: -
按时间: 2013 
本主题最后由 Gardener 于 2014-7-28 12:51 编辑

Carl-Viggo Hølmebakk设计 (14).jpg



Sohlbergplassen Viewpoint by Carl-ViggoHølmebakk
Carl-Viggo Hølmebakk designed theSohlbergplassen Viewpoint, located in Stor-Elvdal, Norway.

The Norwegian painter Harald Sohlberg(1869-1935) stayed in the Rondane mountain area for several years to do studiesfor his most famous work, Winter Night in the Mountains. The motif was asummation of sketches from several standpoints. The most recognisable positionwas close to where the viewpoint platform is built today.

The dark silhouette of pine trees in theforeground is a significant quality of the painting, framing the almostluminescent winter landscape. Also today the site has a certain dynamicquality, between the densely growing pine trees on the hill side and thedistant mountains. This relation became the starting point for the geometry andthe structure of the platform.

Several tests were executed by placinga ladder up against the tree trunks, trying to find the best views andinteresting spaces between the trees. After the trees and topography weredigitally registered, the form of the platform could be defined precisely insuch a way that no trees had to be cut. It was also crucial to find afoundation system that would not destroy any roots. The ground in the area wasfrost-free at 2.7 meters – any traditional foundation would imply substantialexcavation, and cut down of most of the trees.

In early stages of the project, theplatform had a somewhat flexible construction made in steel. The pillars wouldhave “snowshoes” resting on the ground, allowing the structure to move alongwith the frost heave. Load tests on a 3D-model were done by the structuralengineer, and showed that the curved beams would collapse when strained by snowand movements in the ground. The structure was then changed to concrete, and atorsion stiff connection between the curved beams and the floor plane could beestablished.

The beam along the periphery of theplatform also works as a railing. The beam rests on thin steel core pillars,drilled to rock, some places more than 12 meters below the ground. Therectangular openings in the floor allow rain and sunlight to get down to theterrain. A staircase leads to the space underneath the platform and furtherdown the hill to the lake.

The floor has a hardly noticeable tiltoutwards (0.3 meters) giving a slight feeling of being pulled towards the view.The movement between the pine trees, from the road towards the beautifulmountain motif, became an architectural answer to the artist’s interpretation –already evident in the painting.


Architect: Carl-Viggo Hølmebakk
http://www.holmebakk.no/
Photography: Carl-Viggo Hølmebakk,Rickard Riesenfeld, Ellen Ane Krog Eggen, Helge Stikbakke






更多图片 小图 大图
组图打开中,请稍候......

使用道具 举报

您需要登录后才可以回复 登录 | 会员注册

回顶部